Alsóneresznice, 1941


Nyéresháza több mint 650 zsidó lakosából 1941 nyarán 70-80 főt Galíciába hurcol a magyar csendőrség és honvédség. Legtöbbjüket német és ukrán egységek Kamenyec-Podolszkijnál lemészárolják.
Részlet a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság által felvett jegyzőkönyvekből (Forrás: DEGOB-jegyzőkönyvek: 69, MZSL)

Nyéresházán 1941 elején 664 zsidó élt. A nyári deportálás során 70-80 főt hurcoltak el. Az akció megindulásakor sokan a hegyekbe menekültek és így elkerülték a kitoloncolást. A Galíciába került nyéresháziak nagy részét Kamenyec-Podolszkijnál gyilkolták meg a német és ukrán alakulatok, mások különböző gettókba kerültek és itt osztoztak a helyi zsidók sorsában. Néhányuknak sikerült visszaszökni Magyarországra. Köztük volt a 33 éves Berger Jakab is, akit elfogtak a határvadászok és ismét kitoloncolták Ukrajnába. Berger megint nekivágott a Kárpátoknak, és ezúttal sikerrel járt. Hazatért, de három évvel később, 1944 nyarán a helyi zsidókkal együtt ismét elhurcolták. Ezúttal is átvészelte a megpróbáltatásokat, és Birkenaut, Varsót és Mühldorfot is túlélve ismét visszament Magyarországra.

 

Források: Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 69; Kepecs 1993, 194. o.; Frojimovics 2007b, 698-699. o.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

antiszemita