Alsóapsa, 1941


Több száz alsóapsai zsidót deportálnak „hontalanként” Ukrajnába. Egy részüket Kamenyec-Podolszkijnál gyilkolja meg az SS, mások a sztanyiszlavovi gettóban pusztulnak el. Néhány embernek sikerül visszaszöknie Magyarországra.
Részlet a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság által felvett jegyzőkönyvekből (Forrás: DEGOB-jegyzőkönyvek: 129, MZSL)

Az 1941-ben Alsóapsán élt mintegy 1000 zsidóból mintegy 50 családot, körülbelül háromszáz embert hurcoltak el az év nyarán Galíciába. Többen megpróbálták lekenyerezni a helyi hatóságokat, de a jegyző és a főjegyző becsapta a zsidókat: elfogadták a pénzt, majd kiadták az embereket a csendőröknek. A deportáltak között voltak Adlerék is. Az apa, Hermann éppen Budapesten járt, hogy elhozza a szabályos állampolgársági bizonyítványt a családnak, amikor a hatóságok lecsaptak a falu zsidóira. Így, bár Adlerék megfelelő papírokkal rendelkeztek, az anyát és hét gyermekét Ukrajnába deportálták. „Az elhurcolt zsidók nagy részét agyonlőtték és egyeseket a Stanislau-i gettóba vittek. Sokat bedobtak a Dnyeszterbe, a nőknek levágták a mellét, a gyerekeket kettévágták és igen sok embert élve eltemettek” - emlékezett Adler Rózsi 1945-ben a négy évvel korábbi megpróbáltatásokra. A legtöbb alsóapsait 1941. augusztus végén Kamenyec-Podolszkijnál Friedrich Jeckeln SS-tábornok egységei agyonlőtték. Másokat a sztanyiszlavovi gettóban gyilkoltak meg. Néhány deportáltnak sikerült visszaszökni, köztük Adler Rózsinak is. Az alsóapsai közösséget nem csak a több száz fő elhurcolása sújtotta. 1944 tavaszán az hitközség a következőt írta a budapesti Központi Zsidó Tanácsnak: „Az iparengedélyek bevonása és a munkaszolgálat miatt nincs kire adót kivetni, az otthon maradt tagok is teljesen elszegényedtek”. A közösség maradékát 1944 tavaszán a magyar hatóságok Auschwitz-Birkenauba deportálták. Alig néhányan tértek vissza.

 

Források: Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 129; Kepecs 1993, 190. o. Frojimovics 2007b, 642. o.; Frojimovics-Schweitzer 1994, 57. o.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

antiszemita