Deutschkreutz (Ausztria)/ Sopronkeresztúr, 1944-1945 tele


Mintegy 650 zsidót ölnek meg, míg mások a fagy, éhezés, vérhas miatt halnak meg

1944-45 telén Deutschkreutz (Sopronkeresztúr) községben mintegy 2000 magyar zsidó robotolt a Délkeleti Fal építésén. Nem ők alkották a legnagyobb fogolypopulációt: rajtuk kívül mintegy 5000 keleti munkás (Ostarbeiter), és néhány tucat francia és lengyel végzett itt kényszermunkát. Az első magyar transzport november végén érkezett: mintegy 1500 zsidó nő. Nagy részüket gyalog hajtották a nyugati határhoz. Hegyeshalomnál a németek átvették, majd Zürndorfon keresztül vasúton Deutschkreutzba deportálták őket. Később szintén Budapestről elhurcolt férfiakat telepítettek a községbe. A zsidókat fűtetlen, néha félig nyitott padlásokon, pajtákban helyezték el. Legtöbbjük már a több napos gyalogmenetektől elcsigázva, gyakran betegen érkezett Sopronkeresztúrra. A hideg, zsúfolt, mocskos pajtákban hamar kitört a vérhasjárvány, amely százával pusztította a rabszolgamunkásokat.

Mint a térség más táboraiban, itt is sáncásásra, fakitermelésre és kőtörésre fogták be a foglyokat, akik rossz ellátás mellett, farkasordító hidegben dolgoztak. Az 1938 után felszámolt helyi zsidó közösség temetőjének sírköveit is be kellett építeniük a fedezékekbe. A félkatonai munkaszervezet, az Organisation Todt emberei brutálisan bántak a foglyokkal. Cziffer Erzsébetet egy budapesti csillagos házból hurcolták el; a novemberi végi transzporttal került Sopronkeresztúrra: „A vacsoráért mindenkinek a szabadban kellett sorban állni és közben lefagyott kezünk-lábunk, borzasztóan dideregtünk és ha ezért nem álltunk elég rendesen, akkor a todtisták ütöttek-vertek. Egyébként is minden okot felhasználtak a kínzásunkra és verésünkre.”

A sopronkeresztúri tábort fokozatosan számolták fel. 1944-45 fordulóján a nők egy részét Bécsújhelyre vittek, másokat Harkára helyeztek. Cziffer Erzsébetet a maradók közé osztották be, így szemtanúja volt annak, hogy 30 súlyos beteg foglyot visszahoztak a vasútállomásról. Az őrök ezután nyitott kocsin, takaró nélkül a szabad ég alatt hagyták őket éjszakára. Reggelre három kivételével mind megfagytak. A túlélőket reggel agyonlőtték.

Sopronkeresztúron összesen körülbelül 650 magyar zsidó halt meg.

 

Források: Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 550, 920, 1495; Szita 1989, 148-149. o.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

antiszemita