Kecel (Bács–Kiskun megye), 1956. október 28.


Katonák tüzet nyitottak a rendőrség előtt tüntetőkre.

Kecelen október 27-én kora délután kezdődött tüntetés. A felvonulók leverték a kommunista jelképeket a középületekről és ledöntötték a szovjet hősi emlékművet. Ezt néhány rendőr próbálta megakadályozni, de a tüntetők elzavarták őket. Sötétedés után vadászpuskákkal felfegyverzett felkelők ostrom alá vették a rendőrséget: a lövöldözésben ketten megsebesültek, de az őrsre nem sikerült behatolniuk. Elfoglalták azonban a tanácsházát, és elégették a begyűjtési és adóügyi íveket.

Másnap újra kezdődött a tüntetés és az iratégetés. A rendőrőrs a honvédségtől kért segítséget, mire Kiskőrösről a gépesített ezred katonáit rendelték ki a megmozdulás felszámolására. A katonák tüzet nyitottak: egy ember meghalt, hárman megsebesültek. A katonákat egy repülőgép is támogatta, amely fedélzeti géppuskájából lőtte a községet.


Forrás: Germuska Pál – Lux Zoltán – Szakolczai Attila: 1956. A magyar forradalom és szabadságharc enciklopédiája. CD-ROM. Budapest, 1956-os Intézet, 1997. Tóth Ágnes (szerk.): 1956 Bács–Kiskun megyei kronológiája és személyi adattára. Kecskemét, Bács–Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltára, 2000. 586–587.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

magyar-magyar