9. Az iszlám és a holokauszt


A 21. században az antiszemitizmussal, anticionizmussal vegyes holokauszttagadás gyakran megjelenik a politikában. Az izraeli hadsereg egy-egy akcióját világszerte gyakran hasonlítják a náci zsidóüldözéshez – szélsőbal és szélsőjobb egyaránt. A szélsőségesek és neonácik palesztin holokausztról és cionista tömeggyilkosokról értekeznek.

 

A korábbi iszlám birodalmak vallási toleranciájához képest a muzulmán országokban a 20. században széles körben elterjedt zsidógyűlölet elsődleges kiváltó oka a zsidó államalapítás. A történelmi Izrael és Palesztina földrajzilag ugyanis egybeesik. Az Európából az üldözés, majd a holokauszt miatt menekülő zsidók ide visszatérve a 7. századi hódítás óta itt élő arabokkal találkoztak. A zsidó és arab nacionalizmusok ennek hatására szinte párhuzamosan alakultak ki. Az angol és francia megszállók ellenében az arab (iraki, egyiptomi) függetlenségi mozgalmak a náci Németországgal szövetkeztek. Nem véletlen, hogy a Palesztinából menekülő jeruzsálemi főmufti, Mohammad Hadzs Amin al-Huszeini éppen a Harmadik Birodalomba emigrált. Találkozott Hitlerrel, Himmler SS-Reichsführerrel és Ribbentrop náci külügyminiszterrel. Lelkesen támogatta a nácik zsidópolitikáját. E furcsa szövetség eredményeként jöttek létre a Waffen-SS muzulmán hadosztályai. Huszeini 1943-ban Boszniában személyesen segítette a toborzást. A Handzsár nevet viselő hadosztály bosnyákokból, a Szkanderbég pedig koszovói albánokból állt. A muzulmán SS-ek fezt viseltek, és a kiképzés során a Koránt tanulmányozták.

 

„Heil Hitler”: A jeruzsálemi főmufti a Waffen-SS bosnyák katonáival

 

Gyakran vetették be őket a partizánok elleni harcok során. 1944 őszén Cservenkánál részt vettek mintegy 1000 magyar zsidó munkaszolgálatos kivégzésében. Ezek a zsidók, köztük a mészárlást ekkor még túlélő Radnóti Miklós, a bori rézbányákból indított halálmenetben tartottak Magyarországra.

 

A muzulmán világban ma is sokan kérdezik, hogy miért nekik kell azért szenvedni, mert Európában üldözték a zsidókat. Úgy érzik, hogy a gazdag Nyugat saját bűneiért velük fizetteti ki a számlát. Nem csoda, hogy az arab világban több náci háborús bűnöst is tárt karokkal fogadtak. Évekig Szíriában bujkált a sobibori és treblinkai megsemmisítő tábor parancsnoka, Franz Stangl. Eichmann szerint az 1912-ben Magyarországon született osztrák, Alois Brunner SS-Hauptsturmführer volt a legjobb embere. Brunner mintegy 130 ezer osztrák, francia, szlovák és görög zsidót deportáltatott haláltáborokba. Bár távollétében többször halálra ítélték, évtizedekig élt Damaszkuszban a szír kormány tudtával. Állítólag a szír hadseregnek és a titkosszolgálatnak dolgozott „tanácsadóként”. Több ország kérte a kiadatását, de hiába. Brunner nem csinált titkot múltjából. Egy osztrák lapnak adott telefoninterjúban azt mondta, sajnálja, hogy nem ölt meg több zsidót. A Chicago Sun-nak ezt nyilatkozta: „A zsidók megérdemelték a halált. Nem bántam meg semmit. Ha lenne rá lehetőségem, újra ezt tenném.” A Moszad két merényletet kísérelt meg ellene levélbombákkal. Egyik szemét és több ujját elvesztette, de arab barátainak köszönhetően megúszta a felelősségre vonást.

 

Egyes iszlám vezetők ennél is tovább mennek. Líbia első embere, Moammer Kadhafi a nyolcvanas években jelentős pénzekkel támogatott amerikai iszlám szélsőségeseket, akik a holokauszttagadást promotálták. Mahmud Ahmedinedzsád iráni elnök évek óta nyíltan és gyakran tagadja a holokauszt „legendáját”. Egyik beszédében ezt mondta: „Összetákoltak egy legendát a zsidók lemészárlása néven, és többre tartják, mint magát Istent, a vallást, vagy magukat a prófétákat…Ha országaikban valaki megkérdőjelezi Istent, senki nem mond semmit, de ha valaki tagadja a zsidók lemészárlásának mítoszát, a cionista hangszórók és a cionizmus által fizetett kormányok sikítozni kezdenek.”

 

Ahmedinedzsád iráni elnök

 

Szavaival az arab világban sokan egyetértenek. Egyiptomi vallási vezetők, szír politikusok éppúgy, mint a libanoni síita fundamentalista szélsőségesek. Teheránban éppúgy rendeztek holokauszttagadó konferenciát, mint Abu Dhabiban. Az első palesztin választásokat megnyerő terrorszervezet, a Hamasz éppúgy hevesen ellenzi, hogy a palesztin gyerekek az iskolában tanulhassanak valamit a holokausztról, mint ellenlábasa, a Jasszer Arafat által alapított El Fatah.

данильченко юрій Харків