1. Auschwitz, 1944: „..feltétlenül betartandó a titoktartás”


A magyar zsidók megsemmisítésekor kitöltött titoktartási formanyomtatvány

 

1944. május 16-án indult az Auschwitz-komplexum történetének legnagyobb tömeggyilkossága, a Höss-akció. Ennek során 56 nap alatt 430 ezer zsidót deportáltak Birkenauba Magyarországról. Többségüket azonnal kivégezték a gázkamrába. Az akció méreteire való tekintettel a résztvevőknek külön titoktartási kötelezettséget kellett vállalniuk. Egyben sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy az SS-ek lopjanak a magyar zsidók vagyonából. Jelen dokumentumot az akkor 34 éves, Lembergben (ma Lviv, Ukrajna) született SS-őrmesterrel, Arthur Breitwieserrel íratták alá. A háború után halálra, majd életfogytiglanra ítélték a krakkói Auschwitz-perben. 1959-ben szabadult. Az 1963-1965-ös frankfurti Auschwitz-perben azzal vádolták, hogy gázosítási akcióban vett részt. Bizonyítékok hiányában felmentették.

 

Kötelezettségvállalás


1) Ismeretes előttem, és a mai napon felvilágosítottak, hogy ha bármilyen zsidó tulajdonra illetéktelen módon teszek szert, akkor halálbüntetés vár rám.

2) Valamennyi, a zsidók evakuálásával kapcsolatban végrehajtandó intézkedés tekintetében feltétlenül betartandó a titoktartás, még a bajtársaimmal szemben is.

3) Kötelezem magam, hogy teljes személyemmel és munkaerőmmel fellépek ezeknek az intézkedéseknek a gyors, és zökkenőmentes végrehajtása érdekében.

 

Breitwieser SS-Unterscha s.k.

Auschwitz, 1944. 05. 22.

лобановский александр игоревич харьков