9. Albánok, bosnyákok: a muzulmán kisebbségek


A legtöbb jugoszláv állampolgárságú muzulmán Boszniában és Koszovóban élt. A két terület között jelentős különbségek voltak. A bosnyákok a jugoszláv összlakosságukhoz képesti arányuknál jóval nagyobb számban léptek be a kommunista partizán hadseregbe. A koszovói albánokra ez nem volt jellemző. Mivel a második világháború előtt a tartományban erőltetett szerb betelepítés zajlott, az olasz-német megszállás idején az albánok álltak bosszút. Mintegy 40-70 ezer szerbet űztek el.

 

Habár a horvát usztasák a muzulmánokat iszlám hitre tért horvátoknak tartották, ez a nézet nem volt túl népszerű a boszniai muszlimok körében és különösen a vallási vezetőket aggasztotta. Bosznia-Hercegovinát is sokkal inkább szerették volna egy Horvátországtól független autonóm területként megszervezni, mely közvetlenül Berlin irányítása alatt állt volna. A németek iránti elkötelezettség jeleként a boszniai muszlimok körében SS toborzás indult. A Palesztinát megszállva tartó angolok ellenében a nácikkal kollaboráló Mohammad Hadzs Amin al-Huszeini, az emigráns jeruzsálemi mufti (muzulmán vallási vezető) találkozott Hitlerrel, Himmler SS-Reichsführerrel és Ribbentrop náci külügyminiszterrel. Huszeini áldását adta egy németek által irányított muzulmán hadsereg megszervezésére. 1943-ban személyesen is Boszniába érkezett, ahol az ügy érdekében meggyőzött néhány fontos helyi iszlám vezetőt, hogy a bosnyák Waffen-SS felállítása a muszlim érdekeket szolgálja. Bár a jelentkezők száma elmaradt a várttól, a 20 ezer fős önálló SS-hadosztály a Handzsár nevet kapta. A muzulmán SS-ek fezt viseltek, és a kiképzés során a Koránt tanulmányozták. A hadosztályt gyakran vetették be a partizánok elleni harcok során.

 

Mohammad Amin al-Husayni jeruzsálemi mufti Boszniában

 


Himmler 1944 márciusában a koszovói albánokból egy másik önkéntes SS hadosztályt szervezett. Az alakulat az albán nemzeti hősről, a Hunyadi Jánossal együtt harcoló Szkander Bégről kapta nevét. Az alakulat valójában csak papíron létezett. Teljesen feltölteni sosem sikerült és a rengeteg dezertálás miatt csupán néhány hónapig működött.

топкарго отзывы