5. Villám és Vihar: a horvát függetlenségi háború második szakasza 1995


 

1992 és 1995 között a horvát-szerb fronton tűzszünet volt érvényben, amelynek betartását az ENSZ nemzetközi békefenntartó csapatai (UNPROFOR) ellenőrizték. A felek gyakran megsértették a tűzszünetet. A szerbek falvakat és nagyvárosokat lőttek, gátakat foglaltak el. A horvátok 1992-ben Dubrovnik, 1993-ban Zadar környékén indítottak kisebb offenzívákat.

 

Ezeket az éveket a horvátok egy professzionális hadsereg felépítésére használták fel. Bevezették az általános hadkötelezettséget, a gazdaságot haditermelésre állították át, a hadsereget amerikai tanácsadók segítségével képezték ki. Mindvégig arra készültek, hogy visszaszerezzék a szerb fennhatóság alá került horvát területeket.

 

1995-re Horvátország 130 ezer fős, jól felszerelt katonasággal rendelkezett. 1995 májusában egy háromnapos hadjáratban visszafoglalták Nyugat-Szlavóniát. Az akció a Villám fedőnevet kapta. A szerbek mintegy 300 katonát és 1500 hadifoglyot, a horvátok néhány tucat halottat vesztettek. A Horvát Helsinki Bizottság jelentése szerint 83 szerb civil halt meg otthonában, vagy a menekültoszlopok bombázása során. A szerb források 284 áldozatot említenek. 15 ezren a határon át Boszniába menekültek. A szerbek bosszúból Zágrábot támadták rakétákkal. Sok volt a sebesült és heten meghaltak. Belgrád nem avatkozott be.

 

Vihar hadművelet volt a kódneve annak a több irányból indított, átfogó offenzívának, melynek során a horvát és a szövetséges bosnyák hadsereg közösen visszaszerezte az 1991-ben szerbek által megszállt horvát területeket. A Krajinai Szerb Köztársaság elleni támadás 1995. augusztus 4-én indult és 84 óra alatt teljes sikert hozott. Már az első nap elfoglalták Knint, a szakadár szerbek „fővárosát”, majd felszámolták a Krajinát. Ezzel lényegében helyreállt Horvátország területi integritása. Néhány övezet még nemzetközi igazgatás alatt maradt, de 1998 elejére ezek is újra horvát fennhatóság alá kerültek. Mivel a krajinai szerb vezetés már korábban elszigetelődött Belgrádtól, sem Milosevics, sem a boszniai szerb hadsereg nem sietett a segítségükre. A hadművelet során saját adataik szerint a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek.

 

Vihar hadművelet

 

 

A Vihar során került sor a horvát függetlenségi háború legnagyobb egybefüggő, etnikai tisztogatására. Ezúttal a horvátok űzték el a szerb lakosokat, akiket a helyi szerb vezetés is távozásra szólított fel. A nemzetközi adatok szerint 112 szerb civilt megöltek és mintegy 150-200 ezer menekült indult Szerbia és a boszniai szerb területek felé. A hágai Nemzetközi Törvényszék a hadműveleteket irányító három horvát tábornok ellen vádat emelt. Egyiküket felmentették, Ante Gotovinát és Mladen Markacsot viszont elítélték az etnikai tisztogatásban vállalt szerepük miatt. Horvátországban az ítélet nagy felháborodást keltett.