Sajkáslak , 1942. január 7-9.


Civil holttestek az utcán (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/64.3378)

1941. április 23-án megkezdődött a szerb telepesek, körülbelül 300 ember kitelepítése a németek által megszállt szerb területre. Sokakat letartóztattak és a helyi börtönbe zártak. Az elűzött emberek földjeit elkobozták.
1942. január 7. és 9. között a magyar karhatalom helyi felfegyverzett civilek támogatásával razziát hajtott végre a faluban. A letartóztatandókat kijelölő „igazoló bizottságban” állítólag a katolikus pap, a tanító és községi vezetők is szerepet vállaltak. Golubović szerint a polgármester (valószínűleg inkább a községi bíróról lehet szó) később azzal védekezett, hogy a magyar hatóságok fenyegetése miatt kellett ötven embert kijelölnie. Az elfogottakat először a határvadászok kaszárnyájába vitték, majd más településekre hurcolták. Egy részüket átvitték Mozsorra, ahol a Tisza partján kivégezték őket. Másokat Dunagárdonynál, ahol a Dunába ölték az áldozatokat. Újabb szerb kutatások szerint összesen 53 szerb nemzetiségű férfit végeztek ki, köztük rendőrtiszteket, községi alkalmazottakat, hivatalnokokat, iparosokat és egy tanítót. (Lásd még: Mozsor, Dunagárdony.)
Forrás: Saopštenja o zločinima okupatora i njihovih pomagaća u Vojvodini 1941-1944., Novi Sad, 1946, 141. o., Golubović, 1992. 83-84.o., Aleksandar Veljić, Mikloš Horti - Nekažnjeni zločinac, Beograd, 2009., 66. o.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

magyar-szerb-zsidó