Tündéres , 1942. január 12-15.


Részlet a "Hideg napok" című filmből (rendezte: Kovács András, 1966; http://konfliktuskutato.hu/)

1941. április 23-án számos szerb lakost áttettek innen a német megszállási övezetbe, de vérontásra ekkor nem került sor.
1942. január 12. és 15. között a Sajkásvidéken alkalmazott forgatókönyvnek megfelelően Tündéresen is razziát tartott a magyar rendvédelem a helyi lakosság egy részének támogatásával. A falut a katonaság és a csendőrség körülzárta és január 12-én este megkezdték a szerb lakosok letartóztatását. Szerb források szerint mintegy 400 személyt, a közösség tagjainak egyharmadát elfogták és szekereken Sajkásszentivánra vitték őket. A válogatásban a közigazgatás vezetői, köztük Német Ferenc polgármester és Ménesi Imre a falu jegyzője is közreműködtek. Sajkásszentivánon szelekciót tartottak. Volt, akit hazaengedtek, de sokakat a községházára vittek. Itt a kihallgatások alatt kínozták és ütlegelték, majd Dunagárdonynál a Dunába lőtték őket. Szemtanúk állítása szerint egy szerb lányt többen megerőszakoltak. A kivégzettek és elűzöttek vagyonát elárverezték. A razzia után más településekhez hasonlóan itt is történtek túszejtések. A magyar hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy az ellenük irányuló akciók esetén a túszokat megölik.
A razzia során a magyar hatóságok jelentései szerint Tündéresen 66 szerb polgárt végeztek ki, többségében férfiakat, de hat nő, egy 12 év alatti gyerek és öt hatvan évnél idősebb ember is volt köztük. Golubović szerb történész 64 áldozatról tud. Akárcsak más településeken, a kivégzettek között volt a szerb jegyző, a bíró, egy hivatalnok és több vagyonos gazda,  illetve mesterember. Veljić adatai szerint a tündéresi kivégzettek között két aktív ellenálló volt.
Forrás: Saopštenja o zločinima okupatora i njihovih pomagaća u Vojvodini 1941-1944., Novi Sad, 1946, 137-139. o., Golubović, 1992, 86-87. o. és 147.o., Aleksandar Veljić, Mikloš Horti - Nekažnjeni zločinac, Beograd, 2009. 62. o.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

magyar-szerb-zsidó