Vilma királynő útja 25-27: zsidó gyermekotthon, 1944. december 24.


1944. december 24-én egy nyilas csoport elhurcolja a Vilma királynő útja 25-27 szám alatti zsidó gyermekotthon lakóit és nevelőit. Hat gyermeket és egy tanítót a Dunába lőnek, közülük ketten túlélik a kivégzést. A többiek visszakerülnek az intézetbe.

A Munkácsy Mihály utcai árvaházat ért támadással egy időben, december 24-én délelőtt a Vilma királynő útja (ma Városligeti fasor) 25-27 számú alatti zsidó gyermekotthonban is razziáztak a nyilasok. Az itt összefogdosott gyerekeket is a Radetzky laktanyába hajtották, ahol azt a parancsot kapták, hogy a nagy gettó központjába, a Síp utcába szállítsák a foglyokat. Ők azonban félreértették az utasítást, és a Szív utcába hurcolták a zsidókat. Itt házról házra jártak, míg végül a 33. és 46. számú épületekben elhelyezték a gyerekeket.

 

A 33-ba zsúfolt kicsiket a Vöröskereszt képviselőinek sikerült visszavinni a Vilma királynő útjára. A 46-os épületbe került árvák sorsa viszont tragikusabban alakult. Másnap, december 25-én Szakács Imre (más forrásokban Vince) házfelügyelő bement az Andrássy út 60-ban lévő nyilas pártközpontba és azt állítva, hogy a gyerekek szökni akartak, feljelentette őket. Hamarosan fegyveresek érkeztek a Szív utcába. Miután lelőttek egy kilenc éves kislányt és egy kiskamasz fiút, a többieket a Duna-partra kísérték. Az úton egy légiriadó szétugrasztotta a nyilasokat. A zűrvarban 30 gyermek elfutott. A többieket levitték a Dunához, ahol négyüket (három növendéket és egy tanítót) a folyóba lőtték. Az egyik diák, Révész Gábor túlélte a kivégzést és a partra úszott. A megfogyatkozott csoportot végül visszakísérték a Vilma királynő útra. Egyes források szerint a Gidófalvy Lajos főhadnagy vezetésével embermentő tevékenységet folytató kisegítő karhatalom (KISKA) emberei bírták a nyilasokat jobb belátásra, mások szerint a fegyveresek maguk döntöttek így, volt pedig, aki Wallenbergnek tulajdonítja a gyerekek megóvását.

A légitámadásban megszökött gyermekek nagy része visszatért a gyermekotthonba, azonban hárman (Katz Izsák, Mermelstein Lajos és Neumann László) a Petneházy utca 44-ben lévő lakóházba menekültek. Itt hamarosan a házmester kérésére nyilasok jelentek meg, és a három kisfiút a Duna-partra vitték. Izsák még a lövések előtt a vízbe vetette magát és túlélte a kivégzést, de a 8 éves Lajost és a 11 éves Lászlót meggyilkolták.

 

Források: A Náci és Nyilas Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság jegyzőkönyve. Dátum nélkül. Magyar Országos Levéltár, I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 3622, 3640, 3644; Lévai 1948b, 178-179. o. Gazsi 1972, 209-211. o.; Roboz 1983-84.

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

nyilasterror