Katona József u. 21: svéd védett ház, 1944. december 30.


1944. december 30-án nyilas fegyveresek elhurcolnak 170 zsidót a svéd követség védelme alatt álló házból. Közülük 50 embert a Zoltán utcánál a Dunába lőnek. Itt gyilkolják meg Richter Gedeont, a magyar gyógyszeripar megalapítóját is.
Nyilas főhadiszállás az Andrássy úton (forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

1944. december 30-án délelőtt egy nyilas különítmény hatolt be „nemzetközi gettó” egyik legnagyobb épülettömbjébe, a svéd követség védelme alatt álló Katona József utca 21-be. Az összes lakót --öregeket, betegeket és csecsemőket is-- az utcára terelték. Faragó Ferencnek sikerült elszöknie és segítséget kérnie a svéd követség Tátra utcai kirendeltségét őrző csendőralakulattól. A parancsnok csak hosszas unszolásra volt hajlandó kiküldeni egy emberét a Katona József utcába. A csendőr gyorsan napirendre tért a nyilasok válasza felett, mely szerint a zsidókat pusztán igazoltatni viszik, majd sietve elhagyta a helyszínt. Faragó ezután riasztotta Wallenberget, aki azonban későn érkezett, és már csak az üresen kongó házat találta.

 

A foglyokat az Andrássy út 60-ban lévő nyilas pártközpontba szállították. Itt kifosztották, majd újra felsorakoztatták őket. „Legnagyobb megdöbbenésünkre – emlékezett egy túlélő – betoltak a csoportba anyaszült meztelenül egy közülünk való idősebb férfit is, továbbá a házból való idősebb nőket kombinéban és mezitláb. Előzetesen a csoportból 11 fiatalabb lányt felszólítottak, hogy menjenek fel az emeletre takarítás céljából.” A fiatal lányok további sorsa ismeretlen. A zsidókat ezután a Kossuth tér környékén a Duna-partra hajtották. Itt kiválasztottak 50 embert és a Zoltán utca torkolatánál a folyóba lőtték őket. Az áldozatok között volt a 72 éves Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar megalapítója, a Kalmopyrin és a Hyperol feltalálója is. A többi zsidót rövid tanakodás után – valószínűleg Wallenberg közbenjárására - visszavitték az Andrássy útra majd a nagy gettóba szállították őket.

 

Források: Lévai 1948b, 193-197. o.; Bächer 2009

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

nyilasterror