Pápa, 1882. július 2-7.


Egyhetes antiszemita erőszak, polgárháborús állapotok
Az 1846-ban épült pápai zsinagóga 1934-es képeslapon (Forrás: MZSL)

1882 júliusában a tiszaeszlári ügy miatt igen feszültté vált a viszony a zsidók és a keresztények között Pápán. A keresztények igyekeztek nem vásárolni a zsidóknál, a zsidó gyárosok pedig elbocsátották keresztény munkásaikat. Július 2-áról 3-ára virradó éjszaka egy főleg helyi csizmadiatanoncokból álló banda beverte a zsinagóga, a hitközségi székház, több zsidó tulajdonban lévő iparosműhely, valamint a rabbi lakásának ablakát. Egy zsidó kereskedő házát kövekkel dobálták meg, a zajra a saját otthonából előjövő keresztény házaspárt pedig megverték. A randalírozók ellen a rendőrség nem lépett fel, de az összegyűlt cserzővarga- és henteslegények megállították őket.

Reggel az izraelita hitközség vezetősége feljelentést tett a polgármesternél, aki a főispánhoz fordult utasításért. Nyolc rendbontót előállítottak és további vizsgálatokat indítottak az ügyben. A Belügyminisztérium szigorú intézkedésekre szólította fel a városi hatóságokat, a honvédség pedig már kora estétől járőrözött. Ennek ellenére a következő napokban a tömegesen az utcára vonuló helyi iparostanoncok számos zsidó (és keresztény) család házának ablakát beverték, „Üsd a zsidót!” kiáltások közepette. A főrabbi szőlőskertjében három, bunkósbottal felfegyverzett teológushallgató jelent meg. Meg akarták verni a zsidó papot, aki azonban szerencséjére éppen nem volt otthon. A zavargások helyszínére érkező alispánt ismeretlen tettesek kövekkel dobálták meg. A rendőrség és honvédség alig tudta fenntartani a rendet, így Győrből érkezett katonai erősítés. Július 9. körül a polgármester által elrendelt éjszakai kijárási tilalomnak, a városi rendőrfőnök fellépésének, valamint a razziáknak köszönhetően helyreállt a nyugalom. Sokszor helyi polgárok is segítettek az elkövetők feltartóztatásában. Az erőszak kirobbanásában valószínűleg szerepe lehetett az előzőleg nagy tömegben osztogatott antiszemita röplapoknak és pamfleteknek is.


Forrás: „Unruhen in Pápa.” Preßburger Zeitung (Morgenblatt), 1882. 07. 07., 2. o.; „Zu den Unruhen in Pápa.” In Preßburger Zeitung (Abendblatt), 1882. 07. 07., 2. o.; „Sajnos zavargások…” Magyar Polgár, 1882. 07. 08., 5. o.; „Antisemitische Demonstrationen in Pápa.” Preßburger Zeitung (Morgenblatt), 1882. 07. 08., 3. o.; „Ueber die Unruhen in Pápa.” Preßburger Zeitung (Abendblatt), 1882. 07. 08., 2. o.; „Die Pápaer Unruhen.” Preßburger Zeitung (Morgenblatt), 1882. 07. 09., 4. o.; „Die Unruhen in Pápa.” Preßburger Zeitung (Morgenblatt), 1882. 07. 10., 2. o.; „Zu den Pápaer Unruhen.” Preßburger Zeitung (Morgenblatt), 1882. 07. 11., 4. o.; Kövér 2011.

 

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

antiszemita