Esztergom, 1882 októbere


Antiszemita mozgolódás
Az esztergomi zsinagóga képeslapon (Forrás: MZSL)

Az Egyetértés 1882. október 3-i értesülése szerint Esztergomban a helyi zsidóság körében az a hír terjedt el, hogy október 6-án meg fogják őket támadni. Október 5-én éjjel egy uzsorás hírében álló helyi zsidó jelentette az esztergomi rendőrkapitánynak, hogy a Kerek-templomnál egy nagyobb csoportosulást látott, akik antiszemita kijelentéseket tettek. A kapitány parancsot adott, hogy a rendőrség vonuljon a helyszínre, szüntesse meg a zavargást és tartóztassa le az elkövetőket. A felfegyverkezve kivonuló rendőrség egész éjjel járőrözött, de rendzavarókat nem találtak, még abban a kocsmában sem, mely állítólag a zavargók gyülekezőhelyéül szolgált.

Ezekben a napokban az egyik étteremben egy 70−80 fős társaság egy „keresztény védegylet” megalakulásáról is beszélt, ahol a jelenlévők – a Pesti Hírlap információi szerint – mind tekintélyes, vagyonos polgárok voltak, akik megvetéssel fogadták a pozsonyi zavargásokat. Azonban nem az egész lakosság gondolkodott így, október 5-én például a város több pontján a zsidók üldözésére felhívó nyomtatványokat osztogattak. A felhívás „zsidó Antikrisztusnak” nevezte Horánszky Nándort, Esztergom képviselőjét, a tiszaeszlári zsidók egyik védőjét. A rendőrség elkobzott néhány nyomtatványt, és vizsgálatot indított a terjesztők ellen.

A Pesti Hírlap helyszíni tudósítója később arról számolt be, hogy semmi nem igaz a zavargásokból, teljes a nyugalom, legfeljebb néhány regruta hangoskodik csak a vendéglőben. Az újságírót számos helyi és környékbeli paraszt és munkás biztosította, hogy nem történt semmilyen kihágás. A „védegyletet” létrehozni kívánók esetében is csupán egy népesebb asztaltársaságról volt szó.


Forrás:

„Zsidóellenes zavargások. Agitációk Esztergomban.” In: Pesti Hírlap, 1882. 10. 06., 10. o.

„Táviratok. Esztergom, okt. 6.” In: Pesti Hírlap, 1882. 10. 07., 4. o.

„Antisemitische Demonstrationen.” In: Preßburger Zeitung (Morgenblatt), 1882. 10. 09., 2. o.

 

Hasonló eseteket itt találsz

A témáról és forrásairól bővebben itt olvashatsz

Típus

antiszemita